Examen SSL

Als vast examencentrum voor FROS, organiseert HSV elke eerste donderdag van de maand (behalve in januari, dan is het de 2de donderdag) een theorie- en praktijkexamen (hanteringsproef) in het kader van de definitieve sportschutterslicentie (SSL). In augustus wordt er geen examen georganiseerd! Inschrijven voor het examen kan via dit formulier. Het examen staat open voor leden van zowel FROS als van andere federaties. Niet-FROS-leden betalen een extra administratieve kost van €5 aan FROS. Aanmelden voor het examen kan vanaf 18u tot 20u.

Theorie

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit 15 vragen, waarvan de schutter er minstens 9 correct moet beantwoorden. Na een geslaagd examen theorie, kan de kandidaat-sportschutter het praktijkexamen afleggen.
Let erop dat vanaf 1 oktober een nieuwe vragenlijst in voege is! De oude lijst van 150 vragen wordt niet langer gebruikt.

Praktijk

Voor elke wapencategorie waarvoor de kandidaat-sportschutter een definitieve SSL wenst te behalen, moet een hanteringsproef afgelegd worden. Bij HSV kunnen hanteringsproeven voor categorieën A (revolver), B (pistool), C (lang wapen, gladde loop) en D (lang wapen, getrokken loop) afgelegd worden. Een hanteringsproef voor categorie E (zwart kruit) biedt HSV niet aan! De kandidaat-sportschutter kan meerdere hanteringsproeven achter elkaar afleggen.
Voor leden van HSV en PSKM is het mogelijk om clubwapens te gebruiken. Het gebruik van wapens van een andere schutter is mogelijk als de eigenaar van de wapens aanwezig is en de benodigde vergunningen kan voorleggen.

Literatuur

Ter voorbereiding op de theoretische en praktisch proef, is het boek ‘Sportschieten. Hoe begin ik eraan?‘ een handig hulpmiddel. Dit boek is op het bureel van HSV verkrijgbaar.

Sportschieten.
Hoe begin ik eraan?